Första starten från ny rysk rymdbas

2016-04-28 13:39  
Uppskjutning av Soyuz-raket mot Vostochny. Foto: Kirill Kudryavtsev / TT

Första starten från den nya ryska rymdbasen Vostochny ägde rum på torsdagen då en Soyuz 2.1 tog tre forskningssatelliter till rymden.

Rymdbasen ligger i regionen Amur i Sibirien lite drygt 100 km öster om gränsen till Kina. Med den nya rymdbasen får Ryssland en startplats för civil rymdverksamhet som är belägen på ryskt territorium.

Hittills har kosmodromen Baikonur i Kazakstan varit den huvudsakliga uppskjutningsplatsen. Den anlades när Kazakstan var en del av Sovjetunionen, men efter unionens upplösning 1991 måste Ryssland hyra Baikonur för satellituppskjutningar, en kostnad som ligger i storleksordningen 100 miljoner euro per år.

Bygget av kosmodromen Vostochny inleddes 2012 och har kantats av mutskandaler och strejker. Än så länge finns bara en startramp och dagens uppskjutning är den enda som är inplanerad för detta år. Först 2021 ska Vostochny vara fullt utbyggd och bemannade rymdfärder ska ske från 2023. Hittills har bygget av kosmodromen kostat närmare 50 miljarder kronor.

Tanken var att Vostochny skulle tas i drift i december förra året, men bygget blev försenat. Inte heller kunde en satellitstart genomföras till 55-årsminnet av Juri Gagarins rymdfärd den 12 april 1961.

Dagens uppskjutning, som blev försenad ett dygn, betraktas som framgångsrik.

Håkan Abrahamson

Mer om: Soyuz Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt