Första ”nya” Saaben av bandet

2013-12-02 12:52  
Näringsminister Anne Lööf på plats i Saabfabriken när bilproduktionen åter drog igång i Trollhättan i form av Saab 9-3 aero sedan. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

I dag drog bilproduktionen åter igång vid Stallbacka-fabriken i Trollhättan, när Nevs börjar serietillverka Saab 9-3 aero sedan.

– I dag är jag glad och stolt, säger Nevs grundare och huvudägare Kai Johan Jiang vid en presskonferens.

– Jag visste att det skulle blir en svår resa för att få igång produktionen. Men att det skulle bli så många svårigheter, det visste jag inte. Om vi löste tio problem en dag, så kom det till fem nya.

Modellen har bensinmotor. Den nya, eldrivna varianten av Saab 9-3 ska börja produceras nästa år. Den kinesiska staden Qingdao, som är delägare i Nevs, har beställt 200 sådana bilar.

– De ska levereras under våren, säger Nevs vd Mattias Bergman.

Den första bilen som lämnade monteringsbanan vill entreprenören Bert Karlsson gärna köpa, oavsett vad den kostar, skriver aftonbladet.se.

Vem som får den återstår dock att se. Kai Johan Jiang har nämligen lovat att ge bilen i present till Nevs ordförande Karl-Erling Trogens fru, enligt di.se.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt