Första flygplatserna öppnar klockan 15

2010-04-16 10:46  

Klockan tre i eftermiddag väntas flygplatserna norr om Gävle åter öppna för trafik. Flygplatserna i södra Sverige är dock fortsatt stängda.

Prognoserna över hur askmolnet rör sig gör att Luftfartsverket väntas öppna flygplatserna i Norrland klockan tre i eftermiddag.

- Molnet pressas nu åt sydost, säger Björn Stenberg, vid Luftfartsverkets pressjour.

Redan nu har en smal korridor i norra Sverige öppnats för nyttotrafik, exempelvis ambulansflyg. Det gäller ett område väster om en linje Gävle-Söderhamn till Kiruna med sydlig gräns Gävle-Mora. Björn Stenberg har ingen uppgift om någon flygplan ännu lyft.

- Det finns få flygplatser i det här området så de har ingenstans att flyga så länge det är så smalt.

Luftfartsverket få prognoser var sjätte timma från ett centrum i London som följer vulkanaskans utbredning.Här följer du prognosen för askmolnet.

Flygtrafiken över hela Europa leds av flygsäkerhetsorganisationen Eurocontrol.

- De övervakar och leder hela Europas flygtrafik och vi följer deras rekommendationer när vi fattar beslut om flygtrafiken, säger Björn Stenberg.

Även om flygplatserna i Norrland öppnas för trafik väntas trafiken bli begränsad eftersom Arlanda fortsätter att hålla stängt.

- Vi har en mycket preliminär prognos som säger att luftrummet runt Arlanda möjlighen skulle kunna öppnas någon gång efter midnatt. Men söder om Arlanda kommer det fortfarande vara restriktioner, säger Björn Stenberg.

Marie Alpman

Mer om: Vulkanaska Vulkan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt