Första besöket i uppblåsta rymdmodulen

2016-06-07 11:38  
Astronauten Jeff Williams har öppnat luckan och tagit sig in i den uppblåsta rymdmodulen Beam som är dockad till rymdstationen ISS. Foto: Nasa

Kallt och primitivt var omdömet när astronauten Jeff Williams gjorde det första besöket i den uppblåsbara modulen Beam på rymdstationen ISS.

På måndagen 6 juni öppnade Jeff Williams luckan från ISS till den nyligen monterade och uppblåsta rymdmodulen Beam för en första inspektion.

Tillsammans med ryska kollegan Oleg Skripochka tog de prover på luften i modulen och laddade ner data från sensorer som håller koll på hur Beam har expanderat.

Williams noterade att det var kallt och primitivt i modulen, men det fans inga tecken på kondens på insidan.

Under tisdagen och onsdagen ska fler sensorer i modulen aktiveras, och på onsdag ska besättningen åter göra ett besök i Beam, som är en förkortning av Bigelow Expandable Activity Module.

Efter måndagens besök stängdes åter luckan mellan modulen och ISS.

Beam har utvecklats av Bigelow Aerospace och skickades upp med en Space X Dragonfarkost den 8 april. Den 28 maj blåstes modulen upp till sin fulla storlek efter vissa inkörningsproblem några dygn tidigare.

Beam ska nu sitta dockad vid ISS i två år och under tiden ska Nasa utvärdera om uppblåsbara rymdmoduler klarar den tuffa miljön i rymden och ger tillräckligt skydd mot strålning och föremål som kan träffa modulen och skada den.

Bigelow har planer på att använda uppblåsbara rymdmoduler för att bygga upp en rymdbas i bana runt månen och även som hotellanläggning för framtida rymdturism.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt