Försmak av Hondas bränslecellbil

2013-11-21 09:21  

Honda presenterar en ny bränslecellbil som enligt företaget ger en fingervisning om hur den produktionsfärdiga modellen som lanseras 2015 ska se ut.

Den nya bränslecellbilen efterträder Honda FCX Clarity som har rullat i liten skala sedan 2006 i vissa regioner där det finns tillgång till vätgas för tankning. Den nya modellen har en mycket futuristisk formgivning med plats för fem personer.

Den nya modellen har en bränslecellstack som är 33 procent mindre än den i FCX Clarity. Samtidigt har effekten ökat från 100 kW till 106 kW och bilens räckvidd från 380 km till 480 km. Förbättringarna har uppnåtts bland annat genom att minska tjockleken på bränslecellerna med 20 procent och minska antalet celler med 30 procent.

Bilen tankas med vätgas på tre minuter. Två tankar baktill håller gasen vid trycket 70 MPa.

2015 tänker sig Honda i likhet med flera andra biltillverkare att vätgasdrivna bränslecellbilar är mogna för den kommersiella marknaden. Honda visar sin nya bränslecellprototyp på bilmässan i Los Angeles, Toyota visar sin på bilmässan i Tokyo. Den senare provkördes nyligen av Ny Teknik.

Håkan Abrahamson

Mer om: Honda Vätgas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt