Förslaget: Låt bilen larma själv vid olycka

2013-09-10 07:27  

Med Ecall-systemet kan bilen själv larma 112 vid en olycka. Det skulle kunna rädda liv, och det föreslås bli obligatoriskt i Europa. Många frågor är obesvarade och MSB utreder nu effekterna för svenska förhållanden.

Redan om några år kan bilar på egen hand skicka ett meddelande till räddningscentralen när det sker en olycka. I meddelandet finns bland annat bilens position och sensordata från krockkudden. Systemet kallas Ecall och ska rädda liv genom att ge rätt och snabb information till räddningstjänsten. EU-kommissionen föreslog i somras att det ska bli obligatoriskt i alla medlemsstater senast 1 oktober 2015.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har nu fått ett regeringsuppdrag att snabbutreda konsekvenserna om Ecall införs i Sverige. Den ska innehålla synpunkter från en rad andra myndigheter och vara klar redan i mitten av december.

Ecall-systemet har utarbetats och utretts sedan början av 2000-talet. Liknande funktioner finns redan, bland annat från enskilda biltillverkare som till exempel Volvo i form av tjänsten On Call.

Många frågetecken återstår, bland annat när det gäller integritetsfrågorna, om det går att garantera att en bil inte kan spåras kontinuerligt. En annan är om mobilnäten behöver byggas ut med någon ytterligare funktion för systemet.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt