Forskningsfartyg väjde för rysk ubåt utanför Gotland

2015-04-23 05:52  

Ett fartyg med svenska och finländska forskare tvingades väja för en rysk ubåt på internationellt vatten öster om Gotland.

Enligt svenska försvaret följde ryssarna gängse rutiner.

Forskningsfartyget Aranda var i tisdags morse på väg mot en av Östersjöns djupaste sänkor i den lettiska ekonomiska zonen. Då tog ett ryskt örlogsfartyg kontakt, uppger Finlands miljöcentral.

– De sade att vi inte skulle åka till den punkt dit vi var på väg för att de hade en ubåt där. För oss var det förargligt för vi har en planerad rutt som vi borde följa, och det stora djupet är ett ställe där forskarna regelbundet tar prover, säger kaptenen Satu af Ursin till Hufvudstadsbladet på nätet.

När Aranda en timme senare befann sig i Sveriges ekonomiska zon bad ryssarna om ytterligare en väjning. Aranda slutförde dock provtagningen och en rysk kapten uppmanade Aranda att undvika att åka österut eftersom där fanns två ryska krigsfartyg och en ubåt.

Enligt Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, var det inget anmärkningsvärt med ryssarnas agerande:

– Händelserna som sådana följer de rutiner som finns för militär övningsverksamhet på internationellt vatten, säger han till TT.

Och att svenskt stridsflyg dök upp när Aranda befann sig omkring 600 meter från ett ryskt örlogsfartyg _ det var enligt Tengroth en slump.

– Vi råkade vara med flyg på plats.

Incidenten i tisdags är inte är direkt jämförbar med ett liknande möte förra året, enligt Riitta Autio, chef för Finlands miljöcentral. Då uppfattade besättningen den ryska närvaron som "en liten aning skrämmande".

– Den här gången fanns ingen sådan upplevelse. Uppenbarligen har kontakten från ryskt håll också varit mycket tydlig, vilket önskats, säger Autio till nyhetsbyrån FNB.

Mer om: Ubåt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt