Fordon

Forskarna kan förvandla yoghurt till flygbränsle

Foto: David Monniaux
Foto: Muhammed Mahdi Karim
Foto: Lars Angenent Tübingens universitet

Vid yoghurttillverkning skapas 2-3 gånger så mycket vassle. Nu har forskare i Tyskland och USA utvecklat en metod för att omvandla restprodukten till biobränsle.

Publicerad

Mycket är på gång inom området. En rad ”nya” grödor har gjort entré som alternativ för att framställa biobränsle, exempelvis genmodifierade sockerrör och alger. Men många tittar även på potentialen hos vårt eget hushållsavfall.

Exempelvis vill Fulcrum Bio Energy i Nevada skapa jetbränsle av rester som kaffesump och äggskal. I ett bioraffinaderi hettas det strimlade avfallet upp under tryck, vilket skapar en syntetisk gas bestående av kolmonoxid, metan, vätgas och koldioxid. Genom en så kallad Fischer-Tropsch-process kondenseras gasen sedan till ett flytande bränsle.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här