”Försäljningen av elcyklar kommer att fördubblas”

2018-04-09 10:45  
Foto: Anders Wiklund / TT

Försäljningen av elcyklar kommer att fördubblas i år, spår branschen. Samtidigt väntar 15.500 bidragsansökningar till elfordon på handläggning.

– Vi har inte systemstödet på plats för att behandla ansökningar ännu. Utbetalningarna kommer i slutet på april eller början på maj, säger Tomas Hallqvist, enhetschef för miljöbidrag på Naturvårdsverket.

Sedan den första februari har det varit möjligt att ansöka om bidrag till eldrivna cyklar, mopeder, motorcyklar och fordon som kan användas av personer med fysisk funktionsnedsättning.

Exakt hur många ansökningar som kommit in för just elcyklar och vad det totala beloppet uppgår till kan Naturvårdverket inte säga med hänvisning till den pågående utvecklingen av systemstödet.

– Men den absoluta lejonparten av ansökningarna gäller elcyklar, säger Hallqvist.

350 miljoner i bidrag att fördela

Bidraget är på 25 procent av priset på fordonet, dock maximalt 10.000 kronor och inköpet ska ha gjorts efter den 20 september 2017.

Läs mer: Så ser den beslagtagna ”elcykeln” ut

Om alla 15.500 ansökningarna avser maxbeloppet innebär det att det totalt finns ansökningar för 155 miljoner kronor som väntar. För 2018 är 350 miljoner kronor avsatta för utbetalning av elfordonsbidrag och det betalas ut så länge det finns pengar kvar.

Samtidigt fortsätter elcykelförsäljningen upp. Enligt branschföreningen Svensk Cykling såldes 67.500 elcyklar mellan september 2016 och augusti 2017. Ett år innan var motsvarande siffra 45.000.

Försäljningen kommer att öka

Nu bedömer branschen att ökningen fortsätter och att det under innevarande period säljs mellan 120.000 och 150.000 elcyklar. Ett skäl till ökningen bedöms vara bidraget. Men det finns fler orsaker.

– Det är en ketchupeffekt på försäljningen, nu ser man sina kompisar och grannar ha en och då funderar man på att köpa en själv, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling.

Läs mer: Så fungerar trimning av elcyklar

Enligt en Sifo-undersökning från Svensk Cykling kan 38 procent av svenskarna tänka sig att köpa en elcykel.

Mer om: Elcykel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt