Formel E-grundaren: "Trodde inte det skulle växa så snabbt"

2019-05-17 07:01  

Alejandro Agag grundade elbilarnas motsvarighet till Formel 1 - för att skynda på energiomställningen. I dag är Formel E den snabbast växande motorsporten av alla.

Formel E grundades 2012 av den spanska politikern, affärsmannen och motorsportsfantasten Alejandro Agag. Första säsongen gick av stapeln så sent som 2014/2015.

Under Bosch Connected World i Berlin berättade han om den snabba utvecklingen som sporten har genomgått sedan dess.

– I början var stallen tvungna att ha två bilar eftersom batterierna inte räckte för att köra hela loppet. Nu görs det med bara en bil. Det är ett enkelt sätt att illustrera hur snabbt tekniken utvecklats, berättade han.

Läs mer: Nu bygger Rolls-Royce världens snabbaste elflygplan

Men utvecklingen har bara börjat, fortsatte han. Nästa steg är att införa ultrasnabb laddning av fordonen.

– Det innebär förmodligen att stallen kommer att gå tillbaka till depåstopp på 10–15 sekunder – och det kommer återigen sända ett tydligt meddelande om vad tekniken är kapabel till.

När han för fem år sedan träffade Bosch för att diskutera Formel E kändes genomslaget sporten i dag uppnått som en dröm.

– Idag är vi den snabbast växande motorsporten i världen. Att det gått så snabbt har förvånat även mig, sa ha.

Läs mer: Elon Musk: Nya Roadster kommer ha över 100 mils räckvidd 

Han är själv övertygad om att elbilen är en av lösningarna på klimatförändringarna.

– I framtiden kommer klimatet att ha blivit extremt (om vi fortsätter som nu, reds anm). Vår chans att skapa förändring är nu. Och vi tänkte att vi kunde skapa någon sorts förändring genom motorsporten, sa han.

Johan Kristensson

Mer om: Formel E

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt