Förhandling om ersättning för kraschade Gripen-plan

2015-12-15 14:50  

Ungerska myndigheter och Försvarsexportmyndigheten (FXM) förhandlar om hur två kraschade ungerska Gripen-plan ska ersättas.

I maj och juni i år kraschade två Gripen-plan som Ungern leasar av Sverige. Det skedde vid två separata incidenter i Tjeckien respektive Ungern.

I det första fallet handlade det om en tvåsitsig Gripen (D), och i andra om ett ensitsigt plan (C).

I bägge fallen gick piloterna inför landning när något gick fel och de tvingades utlösa katapultfunktionen för att rädda sig själva..

Vad som orsakade krascherna är hittills okänt, men enligt Sofia Karlberg, kommunikationschef på Försvarsexportmyndigheten, FXM, tyder inget på att samma slags fel inträffade vid de olika tillfällena.

– Jag ser inga sådana kopplingar, säger hon.

När det gäller händelsen i Ungern väntas haveriutredningen bli klar inom kort, kanske före nyår. Utredningen i Tjeckien däremot beräknas ta längre tid.

FXM förhandlar nu med Ungern om hur planen ska kunna ersättas. Nästa år börjar ett nytt tioårigt leasingkontrakt gälla mellan länderna som innebär att Ungern hyr 14 plan av Sverige.

Enligt Softa Karlberg förstördes det tvåsitsiga Gripen-planet helt och hållet.

– Det andra planet kan eventuellt repareras. Man håller på att diskutera den saken, fastslår hon.

Olyckorna med de ungerska planen ligger också bakom ett initiativ i riksdagens försvarsutskott.

I vanliga fall är det riksdagen som tar beslutet att hyra ut flygvapnets plan. Men nu vill utskottet ge regeringen rätt att under 2016 på egen hand kunna fatta beslut om att hyra ut Gripenplan. Detta till länder som redan leasar C/D- plan av svenska staten.

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L), säger dock i en kommentar till Ny Teknik att Sverige därutöver kommer att få svårt att leasa ut fler plan på grund av det spända säkerhetspolitiska omvärldsläget.

I morgon onsdag väntas riksdagen besluta om regeringen ska få bemyndigandet eller inte. Partierna rapporteras dock vara eniga i frågan.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL