Före köpet: Brasilien hyr Gripen

2014-10-27 09:26  
Gripen NG. Foto: Aldo Wicki / SAAB

Efter Brasiliens köp av 36 nya Gripen av Saab kan Sverige komma att hyra ut svenska Gripenplan till Brasilien. Ett avtal är på väg att förhandlas fram.

Försvarskoncernen Saab får sälja 36 Jas 39 Gripen i nästa generation till Brasilien för nära 40 miljarder kronor. Brasilien köper 28 plan med plats för en pilot (Gripen E), och 8 tvåsitsiga plan (Gripen F).

Men även svenska staten medverkar till affären på olika sätt.

Redan i april i år signerade Sverige och Brasilien ett militärt samarbetsavtal - som enligt den brasilianske försvarsministen Celso Amorim- var viktigt inte minst för landets planerade köp av Gripen-systemet.

Bland annat handlade avtalet om att svenska flygvapnet skulle träna brasilianska piloter på Gripensystemet. Men mer träning och systemkunnande behövs. Enligt tidigare rykten ska Brasilien ha bestämt sig för att inte hyra några svenska Gripenplan innan man får sina egna plan levererade från 2019 och framåt. (Slutleveransen väntas ske 2024.)

Men ryktena är falska, uppger Sofia Karlberg, kommunikationschef på Försvarsexportmyndigheten.

- Sverige och Brasilien förhandlar om en interrimslösning, där målet är att vi ska vara klara före nyår, säger hon.

Enligt Sofia Karlberg har de mellanstatliga förhandlingarna fått dröja lite medan Saabaffären förhandlades fram.

De plan som Brasilien vill hyra är flygvapnets modernaste Gripen-plan av modellen C/D.

Sofia Karlberg vill inte uppge hur många plan som Brasilien kan tänkas hyra av Sverige, men enligt analysföretaget Jane's handlar det om 6-12 stycken plan.

Så här kommenterade försvarsministern Karin Enström de svenska möjligheterna att erbjuda Brasilien en överbryggningslösning i april i år:

- Brasilien har sagt att man vill ha något innan man får nästa generations Gripen så att de kan lära sig under tiden. Då blir det lättare att göra övergången till nytt flygsystem. Där har vi goda erfarenheter att lära andra länder hur man opererar det här systemet. Vi ska titta på hur det ska utformas här framöver och när kan det starta.

Flygvapenchefen Micael Bydén vill i dagsläget dock inte kommentera Försvarsmaktens möjligheter att avvara svenska stridsflygplan till Brasilien.

När Saab förnyade sitt Gripenanbud till Brasilien 2009 lovade också svenska staten att utvärdera KC-390 som nytt transportflygplan.

KC-390 tillverkas av brasilianska Embraer, en av världens största flygplanstillverkare. Den första prototypen av transportflygplanet rullades ut ur fabriken häromdagen.

Embraer räknar med att få en ledande roll när det gäller den brasilianska Gripen, som till största delen kommer att byggas i Brasilien.

I och med att Saabs Gripenaffär med Brasilien är i hamn kan Saab och Embraer nu också komma att samarbeta kring att erbjuda Sverige en ersättare till de åldrade svenska Herculesplanen.

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt