Fords laddrobot ska lösa funktionshinder – testas i Tyskland

2022-07-26 11:42  

Roboten laddar bilen med föraren bakom ratten. Fords målsättning är att personer med funktionsnedsättning ska kunna köra elfordon. 

Ett antal laddrobotar har sett dagens ljus – även om de verkar ha svårt att nå ut till kommersiellt bruk. Ett exempel var Volkswagens mobila version med batterier ombord. Att robotisera induktionsladdning kan dock vara ett enklare alternativ för att slippa krånglet med sladdar, vilket bland annat Continental har tagit fasta på.  

Men nu överraskar Ford med en klassisk laddrobot som är under utveckling. Målgruppen är dock personer med funktionsnedsättning, skriver Ford i ett pressmeddelande. För det är inte lika självklart för alla att kunna delta i elektrifieringen. I en studie som nyligen genomfördes i Storbritannien svarade 61 procent av förarna med funktionsnedsättning att de endast skulle kunna överväga att köpa ett elfordon om laddningen gjordes mer tillgänglig. Att behöva gå ur bilen för att koppla in laddsladden kan utgöra ett funktionshinder som roboten kan övervinna.

Robotarmen hittar till laddkontakten med hjälp av en kamera. Foto: Ford

Styrs med smartphone

Fords forskningsprojekt har flyttat ut från labbet till verklighetstrogna tester i tyska Köln. Prototyp-laddstationen är designad av Dortmunds tekniska universitet, och föraren styr hela processen med sin smartphone.  

När fordonet närmar sig så öppnas laddstationens inneslutning, och med hjälp av en liten kamera pluggar robotarmen in sig i bilen. Ford tänker sig att roboten även skulle kunna utgöra en smidig lösning för företag med fordonsflottor.

 

Artikeln är uppdaterad.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt