Fordon

Fords laddrobot ska lösa funktionshinder – testas i Tyskland

Föraren sköter hela processen med sin smartphone. Foto: Ford
Robotarmen hittar till laddkontakten med hjälp av en kamera. Foto: Ford

Roboten laddar bilen med föraren bakom ratten. Fords målsättning är att personer med funktionsnedsättning ska kunna köra elfordon. 

Publicerad

Ett antal laddrobotar har sett dagens ljus – även om de verkar ha svårt att nå ut till kommersiellt bruk. Ett exempel var Volkswagens mobila version med batterier ombord. Att robotisera induktionsladdning kan dock vara ett enklare alternativ för att slippa krånglet med sladdar, vilket bland annat Continental har tagit fasta på.  

Men nu överraskar Ford med en klassisk laddrobot som är under utveckling. Målgruppen är dock personer med funktionsnedsättning, skriver Ford i ett pressmeddelande. För det är inte lika självklart för alla att kunna delta i elektrifieringen. I en studie som nyligen genomfördes i Storbritannien svarade 61 procent av förarna med funktionsnedsättning att de endast skulle kunna överväga att köpa ett elfordon om laddningen gjordes mer tillgänglig. Att behöva gå ur bilen för att koppla in laddsladden kan utgöra ett funktionshinder som roboten kan övervinna.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här