Fords krockkudde har en udda design

2022-11-22 15:02  

Krockkuddarna i bilens innertak löser ut skyddande tuber runt de åkande. Enligt Ford är tekniken lämplig för en rad fordonstyper.  

De mer udda lösningarna för krockkuddar har legat på bilens utsida, med avsikt att skydda fotgängare. Volvo lanserade sådan teknik med V40-modellen redan för omkring tio år sedan – och Ford lämnade in en patentansökan på en egen version 2021, där krockkudden ligger dold bakom grillen. Det skriver Motor Authority.

Foto: United States Patent and Trademark Office

Omsluter passagerarna

Nu har dock Ford en patentansökan inskickad för ett ovanligt system som skyddar de åkande. Krockkuddarna sitter i bilens innertak, och vid en olycka innesluts personerna av en skyddande gardin av uppblåsta, vertikala tuber. Det skriver Motor Authority.

Foto: United States Patent and Trademark Office

Tänkt för självkörande bilar

I vissa av illustrationerna sitter fyra stolar vända mot varandra, och Ford designade krockkudden med utgångspunkt från en framtida mobilitet där fordonet är självkörande.

Foto: United States Patent and Trademark Office

Men enligt biltillverkaren ska deras lösning lämpa sig för allt från sedaner och suvar till minibussar och pickups.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt