Fordonsveteran rattar Googles förarlösa bilar

2015-09-14 08:54  
Googles självkörande bil. Foto: Tony Avelar /TT

Google har anställt fordonsveteranen John Krafcik för att leda företagets satsning på självkörande bilar.

Googles projekt för att utveckla autonoma bilar, som startade år 2009, är en del i forskningslabb Google X. Nu rekryterar företaget John Krafcik för att leda satsningen. John Krafcik kommer närmast från rollen som vd för Truecar, som erbjuder internettjänster för bilköpare. Han har tidigare varit vd på Hyundai Motors America samt haft ledande roller på Ford. Rekryteringen kan vara ett tecken på att bilprojektet snart kommer att brytas ut i ett eget bolag, enligt The Wall Street Journal.

Prototyper av Googles egenutvecklade själv-körande bil testas sedan några månader tillbaka på allmänna vägar i Mountain View i Kalifornien, där företaget har sitt huvudkontor. Nu i september ger sig de ägg-liknande små fordonen ut på vägarna även i Austin, Texas. Liksom i Kalifornien har bilarna både ratt och pedaler, och en reservförare sitter redo att ta över körningen om något skulle gå på tok.

Företaget gör även testkörningar med Lexus stadsjeepar som byggts om för autonom körning. Dessa testas också både i Mountain View och i Austin. Totalt kör företagets fordon ungefär 16 000 autonoma km per vecka på allmänna vägar.

 

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt