Fordonsbranschen är allt viktigare för Sverige

2018-05-18 08:30  
Foto: Scania

En studie utförd av Bil Sweden visar att fordonsbranschen står för 15 procent av exporten och 20 procent av industriinvesteringarna. Det är dessutom en av landets mest FoU-intensiva näringar.

Bil Sweden har gjort en undersökning bland sina medlemsföretag, som utgörs av tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar. Studien visar att fordonsbranschen blir allt starkare – men också att näringen är avgörande för vårt land.

– De fakta vi tagit fram bekräftar att fordonsindustrin och fordonsbranschen är en av Sveriges viktigaste näringar och utgör en betydelsefull del av Sveriges näringsliv och den påverkar starkt landets ekonomiska utveckling, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

Förra året hade de svenska fordonstillverkarna tillsammans en global omsättning på 665 miljarder kr, att jämföra med 587 miljarder kr året innan. 2017 sysselsatte de sammantaget 176 000 personer globalt, varav 63 000 i Sverige. Cirka 135 000 svenskar jobbar inom fordonsindustrin som helhet, om man inkluderar leverantörer – detta enligt FKG (Fordonskomponentgruppen).

– Fordonsindustrin är Sveriges viktigaste exportnäring med ett exportvärde på 195 miljarder kr under 2017, vilket motsvarar 15 procent av den totala svenska varuexporten. Under 2016 var exportvärdet 164 miljarder kr och exportandelen närmare 14 procent. Fordonsindustrin svarade under både 2017 och 2016 för över 20 procent av de totala industriinvesteringarna i maskiner och anläggningar och är en av våra mest FoU-intensiva näringar, säger Mattias Bergman.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt