Ford vill koppla upp sina bilar mot smarta städer

2018-01-12 09:05  

Tillverkaren har presenterat sin nya strategi kring mobilitet. I Fords framtidsvision är inte bara bilarna uppkopplade mot varandra – utan även sammanlänkade med ”smarta städer”.

Under sin föreläsning på CES-mässan i Las Vegas berättade Fords vd om företagets ”mobilitetsvision”. Jim Hacket underströk behovet av delade transporter, för att förbättra miljön och minska trängseln på vägarna. Han anser att mobilitets- och bildelningstjänster i kombination med en smart infrastruktur kommer underlätta etableringen av framtidens teknologi, exempelvis kring autonom körning och uppkopplade fordon.

För att skynda på den egna utvecklingen av självkörande fordon har biltillverkaren slagit sig samman med mobilitetsföretaget Lyft. Nu vill Ford dock gå längre och även göra själva staden uppkopplad mot bilarna.

– Teknologin har utvecklats på bekostnad av en delad samhörighetskänsla. Det är dags att föra in gatorna i delningsekonomin, säger Jim Hacket till Automotive News Europe.

Läs mer: Ny studie: Lönsamt med elbil som taxi

Tekniken handlar dels om intelligenta transportsystem (ITS), där fordonsgenererad data kan delas för att förbättra trafikflöden och öka säkerheten. För att vässa sin egen kapacitet investerade Ford i mjukvaruföretaget Autonomic. Deras uppdrag är att utveckla molntjänster för kommunikation mellan fordon, infrastruktur och fotgängare.

Även samarbetspartnern Qualcomm utvecklar teknik för kommunikation mellan fordon, och Ford har för avsikt att sätta deras system C-V2X i alla nya bilar. Förkortningen står för ”cellular vehicle-to-everything” – och systemet kan även koppla samman bilen med andra anordningar, exempelvis trafikljus. Ford har redan 700 000 uppkopplade fordon på vägarna, men målet är att det ska gälla samtliga sålda bilar till 2019.

Edmunds, ett analysföretag riktat mot motorbranschen, uppskattar Fords vision om uppkopplade städer men efterlyser en tydligare beskrivning av hur det hela är tänkt att fungera.

– Att förverkliga den här smarta staden kommer kräva ett betydande samarbete och investeringar från de berörda kommunerna – och det återstår att se om de lokala förvaltningarna delar Fords ambitioner. Det är beundransvärt av Ford att ta ett filosofiskt grepp, och de tittar på hur uppkopplade bilar kan förändra samhället till det bättre. Men den här framtiden ligger långt borta, säger Jessica Caldwell, industrianalyschef på Edmunds till Automotive News Europe.

John Edgren

Mer om: Ford

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt