Ford utmanar Tesla: ”Hold your horses”

2019-03-21 10:08  
Förhandsbild på Fords nya elbil. Foto: Ford

Ford meddelar att deras nya elbil inspirerad av Mustangen kommer finnas hos handlarna lagom till att Teslas börjar leverera nya Model Y. 

Fords nya elbil är inspirerad av Mustang. Företaget ligger efter när det kommer till elektrifiering. Men strax innan Tesla lanserade nya Model Y gick Ford ut med en kryptisk Tweet där de skrev: ”Hold your horses”.

Många undrade om budskapet var riktat mot Tesla – och svaret är ja. För CNBC bekräftade Fords Amerika-chef Joe Hinrichs att måltavlan var Elon Musk och hans nya modell.

Hästreferensen anspelade på att Ford nu utmanar Tesla med en Mustang-inspirerad suv som ska finnas på marknaden i tid för att kväsa Model Y. Redan under förra årets bilmässa i Detroit gick Ford ut med att man jobbade på en elbil under arbetsnamnet Mach 1 – ett namn taget från prestandabilen Mustang Mach 1 som var i produktion under flera perioden från 1969 till 2004.

– Företaget rör sig snabbt mot att börja producera vad vi tidigare har beskrivit som en Mustang-inspirerad helelektrisk suv, som ska finnas i showrooms nästa år – samtidigt som Tesla börjar leverera sina första exemplar av den batteridrivna suven Model Y, sade Joe Hinrichs till CNBC.

Läs mer: Då kan du beställa Volkswagens folkelbil

Prislappen på Fords el-Mustang är okänd, men det kommer röra sig om en prestandabil med en räckvidd på vara över 48 mil på en laddning.

Förra året meddelade biltillverkaren att man ska utplåna större delen av sitt amerikanska modellprogram. Ford tänker satsa på de två saker där man anser sig vara starkast – trucks och rena elbilar.

Trots ambitionen är Focus Electric den enda rena elbilen som man i dag har i sitt stall. Därmed ligger Ford efter många av sina konkurrenter.  

John Edgren

Mer om: Ford Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt