Ford testar autonom leveransbil i Florida

2018-06-12 16:24  
Foto: Ford

Tillsammans med logistikföretaget Postmates utvärderar Ford sin självkörande leveransbil. Tanken bakom pilotprojektet är att se hur konsumenter och kunder interagerar med den autonoma tekniken.

Vilka som kommer vara framtidens biljättar är inte solklart, och många tillverkare förbereder sig nu inför att morgondagens bilister kommer efterfråga helt andra fordon – och en annan typ av ägande. Ford har tagit till ett drastiskt grepp. Bolaget meddelade nyligen att man kommer skrota den större delen av sitt amerikanska modellprogram för att istället satsa på sina lönsamma pickup-modeller, samt rena elbilar.

Ford har samtidigt proklamerat att man tänker ta ledningen inom självkörande teknik. 2021 utlovar tillverkare att man ska ha en autonom bil i produktion – och teknikområdet kan även ge nya inkomstkällor inom den växande e-handeln.

Alla är överens om att autonoma leveranser kommer vara en naturlig del av utvecklingen, och nu har Ford inlett ett sådant samarbete med Postmates i Miami och Miami Beach. Se klippet.

Logistikföretaget kör ut leveranser lokalt i ett flera hundra städer. Deras mål är att stjäla kunder från Amazon och samtidigt stärka lokala näringsidkare. Till skillnad från näthandelsgiganten har Postmates inget lager, utan det är stadens egne butiker och restauranger som sitter på produkterna. Med sin mobilapp har man byggt upp ett system där varor kan levereras inom några minuter.

Utbudet sträcker sig från restaurangmat till ”hårda paket” – och just detta var ett skäl till att Ford valde att köra pilotprojektet med Postmates. Målsättningen är att se hur konsumenter och företag interagerar med ett autonomt leveransfordon, det rapporterar Tech Crunch.

Läs mer: Ford ska sluta tillverka ”vanliga” bilar

Ford har experimenterat med ett system av låsta skåp i olika storlekar som ska möta upp behovet från de 70 företag som levererar varor under testet. Personalen som lastar fordonet slår in en kod för att öppna skåpet, och kunden får en egen kod på sms för att plocka ut varan.

Ford har tidigare kört ett liknande projekt med Pizzakedjan Dominos, men den nya leveransbilen har bland annat kombinerat pekskärmen med instruktioner från en högtalare – något som uppskattades av kunderna.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt