Ford sätter britt på Volvos vd-stol

2008-09-02 13:17  

Det blir en britt med svenskklingande namn som tar över efter Fredrik Arp på Volvos vd-stol från och med 1 oktober. Stephen Odell flyttar till Göteborg vilket aldrig Malmöbon Fredrik Arp gjorde.

Fredrik Arp kom till Volvo för nästan exakt tre år sedan när Volvo gick som tåget och var det mest omhuldade märket i Fordfamiljen.

Fredrik Arp kom Trelleborg där han gjort en lång och lysande karriär. På Volvo Personvagnar efterträdde han legendaren Hans Olov Olsson.

Men det dröjde inte länge förrän det började blåsa motvind för Volvo PV och man började ana att de tidigare miljardvinsterna förbytts i miljardförluster.

Nyligen offentliggjorde Ford siffrorna från Volvo och då stod det klart, svart på vitt, att Volvos biltillverkning blödde.

Fredrik Arp, som aldrig flyttade till Göteborg från Malmö, valde därför att säga upp sig.

Ford sätter nu sitt bästa europeiska vd-ämne, Stephen Odell, på Fredrik Arps stol på Hisingen.

Stephen Odell var tidigare marknadschef för Ford of Europe och sedan april i år verkställande direktör (chief operating officer) under Lewis Booth, som ansvarar för Volvos strategiska inriktning.

- Det finns en förbättringsplan fastlagd som ska göra Volvo mer konkurrenskraftgit genom att bygga vidare på Volvos styrkor, säger Stephen Odell i ett pressmeddelande på tisdagen.

Det låter inte på honom som att Volvo kommer att förlora sin relativa självständighet inom Ford. Tvärtom.

- Volvo kommer att ha en mer självständig roll inom Ford Motor Company, samtidigt som man drar nytta av synergieffekterna inom produktutveckling och inköp tillsammans med Ford, säger Stephen Odell.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt