Ford presenterar kundvagnen som bromsar automatiskt

2019-04-28 07:00  
Foto: Ford

Filövervakning för sovrummet och hundkojor som dämpar nyårsraketer. Fords senaste udda uppfinning är en kundvagn som använder bilarnas autobroms.

Bilbranschen genomgår stora förändringar, med teknikskiften och nya tillverkare som utmanar de gamla hierarkierna. Ford verkar försöka förbättra sina överlevnadschanser genom att bredda teknikpaletten – för deras utvecklingsavdelning har spottat ut en rad lösningar som inte är avsedda för bilvärlden.

Bland annat har man applicerat filövervakningsteknik i en lösning för sovrummet, som ska rädda nattsömnen. Ett annat exempel är den ljudreducerade hundkojan som ska skydda skotträdda jyckar.

Det senaste exemplet är att man har överfört konceptet autobroms på en kundvagn.

På Fords bilar utgörs systemet för aktiv inbromsning med fotgängaravkänning av en kamera och en radar som skannar av vägen. Om systemet känner av att bilen är på väg att kollidera med gående, cyklister eller andra fordon så aktiveras bromsarna automatiskt.

På kundvagnen har man dock nöjt sig med en sensor som sägs klara av de krav som ställs för att undvika folks fotleder bland mathyllorna – eller att rulla in i andras bilar på parkeringen.

Enklare för föräldrar att handla med sina barn

Kundvagnen är än så länge en prototyp, och syftet med att ta fram den är enligt Ford att demonstrera hur användbar autobroms som uppfinning är i trafiken. Problemen som kundvagnen kan lösa är dock högst verkliga.

– Många drar sig för att storhandla med sina barn, då barnen gärna vill leka och föräldrarna hellre bara vill få jobbet gjort. När ett barn kör en kundvagn kan fantasin snabbt förvandla den till en bil, och helt plötsligt befinner de sig på en racingbana, och inte i en mataffär, säger föräldraexperten Tanith Carey som även är författare av boken What’s My Child Thinking? i Fords pressmeddelande.

Läs mer: Ford utmanar Tesla: ”Hold your horses”

Samtidigt som uppfinningarna flödar verkar den amerikanska tillverkaren inte längre förlita sig på en egen teknikutveckling när det kommer till fordonssidan. I början av året presenterade Ford en allians med Volkswagen, där de två ska samarbeta kring utvecklingen av bolagens kommande bilmodeller. Och nyligen investerade biljätten i Rivian, med målet att använda drivlinan och bottenplattan från uppstartsföretagets el-pickup i Fords framtida elbilar.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt