Ford E ska utmana Tesla 3 och Bolt

2016-04-29 10:31  
Ford Focus Electric har idag en räckvidd på 120 km. Foto: Ford Motor Company

Ford laddar för en kamp mot Tesla 3 och Chevy Bolt, elbilar som ska säljas till överkomliga priser. Ford E blir sannolikt namnet.

Det är första gången som Fordchefen Mark Fields antyder att även Ford vill ge sig in i kampen om elbilskunderna.

Tidigare har både Tesla och GM visat att man vill nå vanliga bilköpare som inte är beredda att betala som för en lyxbil för att få eldrift. Tesla 3 och Chevy Bolt är två sådana bilmodeller som de närmaste åren släpps till kunder. De har en utlovad räckvidd på minst 200 miles (320 km) på en laddning.

Mark Fields har inte uppgett några närmare detaljer kring bilen, som enligt Automotive news sannolikt kommer att kallas Ford E, ett namn som Ford har skyddat, och som antagligen ska tillverkas i en ny anläggning i Mexico från 2019.

Ford erbjuder idag sin modell Focus i utförande som elbil. Den har dock bara en räckvidd på ca 120 km mellan laddningarna. Effekten är 107 kW och litiumjonbatteriet har en kapacitet på 23 kWh. Batteriet laddas enligt Ford på 3,6 timmar från ett 240 voltsuttag.

Ford har aviserat en ny version av Focus Electric i höst. Bilen ska då klara 160 km mellan laddningarna.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt