Ford bekräftar Volvoaffär med kinesiska Geely

2009-10-28 11:45  
Nu är det bekräftat att kinesiska Geely ligger bäst till för att ta över Volvo.

Volvos ägare Ford Motor Company bekräftade för en stund sedan att man nu gått in i slutförhandlingar med kinesiska Geely Group Holding om försäljningen av svenska Volvo Car Corporation.

- Ford anser att Geely har potentialen att bli en ansvarig framtida ägare av Volvo och föra verksamheten framåt samtidigt som man bevarar bolagets kärnvärden och dess oberoende som ett svenskt varumärke, skriver Fords vice vd och finanschef Lewis Booth i ettpressmeddelande.

Enligt Lewis Booth pågår fortfarande förhandlingar och något slutligt beslut har inte tagits, men Geely är Fords försthandsval - ”preferred bidder”.

- I förhandlingarna med Geely kommer Ford att försäkra sig om att det blir ett avtal som är bra för alla parter. Volvo måste tillförsäkras tillräckliga resurser för att Volvos varumärke kan fortsätta att stärkas, skriver Lewis Booth.

Ford vill fortsätta att samarbeta med Volvo inom olika områden men man kommer inte att behålla någon ägarandel i Volvo.

Volvochefen Stephen Odell säger i ett uttalande att Fords besked om förhandlingarna med Geely är ett positivt steg framåt.

UPPDATERAD klockan 14 med uttalande från Geely

Blir kvar i Göteborg
Geely skriver i ett pressmeddelande på onsdagen att Volvo kommer att stanna i Göteborg.

1. Den föreslagna affären, stöttad av kinesiska banker, innebär att Volvos existerande produktions- och FoU-anläggningar, de fackliga avtalen och dess nätverk av återförsäljare bibehålls.

2. Samtidigt kommer Geely att förstärka Volvos tillgång till återförsäljarnät och sourcing på den viktiga kinesiska marknaden.

3. Strategin kommer även fortsättningsvis att ledas av en oberoende ledningsgrupp för Volvo, alltjämt med huvudkontor i Göteborg.

Geelys grundare nöjd
- Vi är glada över de framsteg vi gjort i våra diskussioner med Ford . Givet att vi kommer överens om de slutliga villkoren, kommer Geely att beakta och stärka Volvos världsberömda varumärkesarv och garantera bolagets fortsatta ledarskap som en biltillverkare i premiumsegmentet med ett internationellt anseende inom säkerhet och miljöteknologier, säger Geelys styrelseorförande och största ägare Li Shufu i ett uttalande.

Gamla Volvochefer engagerades

Mot slutet har det funnit tre budgivare på Volvo - alla med gamla Volvochefer som alibi, enligt obekräftade uppgifter i de svenska affärstidningarna.

Så här lär det ha sett ut de senaste veckorna.

1. Den kinesiska biltillverkaren Geely med Pehr G Gyllenhammar och Hans-Olov Olsson som frontfigurer.

2. Det amerikanska konsortiet Crown med Roger Holtback och Tuve Johansson.

3. Det svenska ingenjörskonsortiet Jakob med Sören Gyll som alibi.

Zhejiang Geely Holding Group Co. Ltd.

Zhejiang Geely Holding Group (ZGH) grundades 1986 och har sitt huvudkontor i Hangzhou, Kina.

Geely Holding Group och dess närstående företag har etablerat verksamheter som omfattar hela fordonsindustrins värdekedja, från FoU till design, produktion, försäljning och service.

Tillsammans utgör de en fullt integrerad och oberoende grupp av fordonstillverkare, som producerar bilar, motorer samt växellådor.

Idag är dessa en av Kinas snabbast växande tillverkare inom fordonsindustrin, liksom även denna industris största privatägda företagsgrupp.

Källa: Geely

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt