Förarlöst bombplan premiärflyger

2011-02-08 12:06  

X-47B, ett obemannat bombplan beställt av US Navy, har genomfört sin första provflygning.

Planet har byggts av Northrop Grumman och är en demonstrator som ska visa om det går att ta fram ett obemannat bombplan för långdistansuppdrag, som dessutom ska ha stealth-egenskaper.

I fredags 4 februari genomförde X-47B en 29 minuter lång provflygning över Edvardsbasen i Californien. Den ska följas av ytterligare ett 50-tal flygningar.

Sammanlagt ska två plan byggas för att senare i år genomföra provflygningar i flottans regi. Exempelvis måste planen klara att starta och landa på hangarfartyg. De ska dessutom kunna lufttankas

X-47B har formen av en flygande vinge. Det mäter 18 m mellan vingspetsarna, längden är 11,5 meter. Maximal flyghöjd 12000 meter, räckvidden 3780 km. Maxhastighet strax under ljudvallen. Pratt & Whitney levererar drivpaketet.

Företagsgruppen som utvecklar X-47B har en budget på ca 4,5 miljarder kronor.  Projektet löper fram till 2013 då hangarfartygsproven och lufttankningsproven ska genomföras.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt