Förarlösa tåg i Londons tunnelbana

2014-10-10 09:46  

Londons nya förarlösa tunnelbanetåg presenterades i veckan: Blanka tåg i nationalfärgerna, lättare gå av och hoppa på.

Designfirman Priestmangoode avslöjade i veckan att man samarbetar med London-myndigheten, Transport of London, för att designa nästa generations brittiska t-banetåg.

Tågen ska klara nya moderna krav, som att minska klyftan mellan tåg och perrong som Londonbor och besökare ständigt varnas för (”Mind the Gap”), och de ska smidigare släppa av och på passagerare i rusningstid jämfört med i dag i en huvudstad vars befolkning växer kraftigt kommande decennier.

Tågvagnarna blir kortare och kan svänga intill perrongen bättre och de får fler dörrar än dagens Underground-tåg, enligt Wired. Nya material som lättviktsaluminium ska också bidra till att gnisslet minskar.

Färgerna är sobra, rött, blått och silver - och i stil med Union Jack, Storbritanniens flagga.

”Vi inspirerades av ikoniska London-kännetecken och nyckelattribut från brittisk design för att skapa ett tåg som är vackert, enkelt, funktionellt och hållbart.” förklarar Priestmangoode på sin hemsida.

Tågen kostar 28 miljoner kronor styck, och är del av ett tågpaket som landar på omkring 175 miljoner kronor. De ska klara 25-60 procent fler passagerare på vissa linjer och planeras i första hand att ersätta gamla tåg och sättas in på linjer som Piccadilly, Bakerloo, Central och Waterloo.

Förarlösa tåg finns redan i London-området Docklands, som har egna spår.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Tunnelbana Tåg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt