Förarlösa bilar gör 100000 bromsprov

2014-06-23 14:03  
Förarlösa bilar gör inbromsningar på både torra och våta underlag vid testanläggningen Aiba. Foto: Continental

100000 bromsprov gör de förarlösa bilarna i däcktillverkarens Continentals testanläggning Aiba.

Anläggningen invigdes för två år sedan och nu står det klart att Continental har kunnat fördubbla testverksamheten jämfört med den tid då proven gjordes med mänskliga förare.

Anläggningen utanför tyska Hannover är 300 meter lång och 30 meter bred. Här kan bilar accelereras förarlöst till 120 km/h och testa både torra och våta vägbanor.

I anläggningen finns fe 75 meter långa och 3 meter breda vägavsnitt med olika typer av asfaltbeläggningar. De kan bytas ut växelvis på åtta minuter.

Temperaturen kan varieras mellan 25 och 10 °C. I en intilliggande byggnad kan vägbanan frysas för att testa vinterväglag.

Fördelen med den automatiserade provningsanläggningen är att testerna kan upprepas med nära 100 procent likhet. Jämförelserna blir på så vis mer vetenskapliga. Företaget anser att investeringen på 15 miljoner euro snart kommer att vara återbetald, dels genom att antalet bromsprov per år har fördubblats mot tidigare, dels för att anläggningen ständigt är i drift. Robotar drabbas inte av sjukdom.

Kraven på klassificering av däck har ökat sedan EU införde krav på däckmärkning den 1 november 2012.

Håkan Abrahamson

Mer om: Bildäck

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt