Förarlösa bilar får köra i Storbritannien

2014-07-31 09:49  
Självkörande bilar kan ge färre olyckor och bli till hjälp för handikappade. Foto: REX/Google

Självkörande fordon ska tillåtas på allmänna vägar i Storbritannien. De nya trafikreglerna inför i januari nästa år.

Brittiska städer får tävla om att bli värd för tester av förarlösa bilar i trafiken. De självkörande fordonen ska släppas ut på upp till tre ställen från den första januari 2015, och testerna ska pågå i mellan 18 och 36 månader. De självkörande fordonen ska släppas ut på tre ställen från den första januari 2015.

Den brittiska regeringen skjuter till motsvarande omkring 120 miljoner kronor, som ska täcka kostnaderna. Dessutom ska lagstiftningen ses över före nyår. Dels reglerna för fordon där en förare snabbt kan ta tillbaka kontrollen vid behov, dels för fordon helt utan förare. Man måste bland annat reda ut vem som har ansvaret om en olycka inträffar.

Flera europeiska biltillverkare satsar på autonoma bilar, och ett antal mindre tester har utförts. Men lagstiftningen har hittills satt käppar i hjulen för storskaliga tester i trafiken. I USA är det däremot tillåtet att låta fordon köra automatiskt på allmänna vägar i några delstater, däribland Nevada, Florida och Kalifornien. Det har gjort det möjligt för Googles självstyrande bilar att köra över 110 000 mil på allmänna vägar. Även Japan har tillåtit autonoma bilar i trafiken.

I Sverige har Volvo fått grönt ljus för att släppa ut 100 specialutrustade Volvobilar på vägar i Göteborgstrakten i en test som ska pågå mellan år 2017 och 2020. Fordonen ska kunna ta över gas, broms och styrning och hantera alla tänkbara trafiksituationer på egen hand. Men föraren ska när som helst kunna ta tillbaka kontrollen över bilen.

Enligt bilindustrin kan självkörande bilar ge flera fördelar. Färre olyckor, lägre utsläpp och färre trafikstockningar till exempel. Andra argument är att äldre och handikappade kan få ökad mobilitet och att många ungdomar vill ägna sig åt sociala medier och annat i stället för att köra bil.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt