Fondbolag kräver nya VW-chefens avgång

2015-11-13 15:14  
VW-chefen Matthias Müller Foto: TT

Den nya ledningen för Volkswagen kommer inte att kunna reda ut avgasskandalen, hävdar en storägare. För det krävs en extern chef.

Den kritiken riktar Ingo Speich, företrädare för det stora fondbolaget Union Investment, som är en av delägarna i bilkoncernen.

Han tycker att företaget borde satsa på att ta in nya externa med medarbetare för att leda företaget och även i styrelsen.

Den viktiga uppgiften nu är att återvinna förtroendet på kapitalmarknaden. Det är svårt med de nya personer som nu sitter i ledningen. De har arbetat för länge i koncernen. Företaget har underlåtit att ta till drastiska åtgärder vilket hade behövts vid flera kriser de senaste tio åren, anser han.

Inte så att han vill lägga någon skuld på nya vd Matthias Müller, men som tidigare chef för Porsche, som ingår i koncernen, har han ett trovärdighetsproblem.

Ingo Speich är även kritisk till Volkswagen kommunikationspolitik. Företaget måste bli tydligare i sin kommunikation utåt och snabbt hitta de skyldiga för att återfå finansmarknadens förtroende, säger han i Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Han är även kritisk till att VWs förra finanschef Hans Dieter Pötsch utsetts till ny styrelseordförande.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt