Fordon

Fogden säljer unika Saabar

EV1 presenterades som en avvancerad konceptbil. Från början fanns tanken att utveckla en hel modellfamilj. Catherine, ritad av Saabs legendariska designer Sixten Sason.

UPPDATERAD. I höst lär minst 100 Saabar säljas, flera av dem handbyggda i bara något enstaka exemplar. Kronofogden har lagt beslag på Saabs museum och spekulanterna står på kö.

Publicerad

Av de hundratalet bilarna på Saabs museum i Trollhättan finns några som aldrig kom i produktion. En del är rena utställningsbilar, andra är resultat av skrotade miljonprojekt.

Catherine är en av museets skönheter, ritad av Saabs legendariska designer Sixten Sason, som också skapade Saaben och 99-modellen. Den kom till i början på 1960-talet, eftersom de amerikanska handlarna krävde en läcker sportbil som kunde locka kunder till bilhallen. Catherine byggdes för hand vid Järnvägsverkstädernas (ASJ) fabrik i Katrineholm, och staden fick ge namn åt bilen. Formerna präglas av Sasons svepande linjer. Fronten hämtades från den Saab 99 som han just hade ritat. Av kostnadsskäl plockades vindruta och några andra detaljer från den puttrande tvåtaktaren Saab 93.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här