Fogden säljer unika Saabar

2011-10-20 09:52  
EV1 presenterades som en avvancerad konceptbil. Från början fanns tanken att utveckla en hel modellfamilj. Catherine, ritad av Saabs legendariska designer Sixten Sason.

UPPDATERAD. I höst lär minst 100 Saabar säljas, flera av dem handbyggda i bara något enstaka exemplar. Kronofogden har lagt beslag på Saabs museum och spekulanterna står på kö.

Av de hundratalet bilarna på Saabs museum i Trollhättan finns några som aldrig kom i produktion. En del är rena utställningsbilar, andra är resultat av skrotade miljonprojekt.

Catherine är en av museets skönheter, ritad av Saabs legendariska designer Sixten Sason, som också skapade Saaben och 99-modellen. Den kom till i början på 1960-talet, eftersom de amerikanska handlarna krävde en läcker sportbil som kunde locka kunder till bilhallen. Catherine byggdes för hand vid Järnvägsverkstädernas (ASJ) fabrik i Katrineholm, och staden fick ge namn åt bilen. Formerna präglas av Sasons svepande linjer. Fronten hämtades från den Saab 99 som han just hade ritat. Av kostnadsskäl plockades vindruta och några andra detaljer från den puttrande tvåtaktaren Saab 93.

Projekt Catherine skrotades dock till förmån för en sportbil med plastkaross från Malmö Flygindustri. Den var så nätt att den – i likhet med en tidigare sportbil från Saab – kallades Sonett.

En annan uppseendeväckande skapelsepå museet är experimentbilen EV1, som ritades av Sasons efterträdare Björn Envall i slutet av 1984. Bilen byggdes för att visa både omvärld och koncernledning vad man i lilla Trollhättan kunde skapa i form av en sportig och tekniskt avancerad bil. Den är utrustad med ”black panel”, där mindre viktiga instrument släcks under mörkerkörning – en teknik som kom i seriebilar först tio år senare. Och taket är klätt med solceller för att vädra ut bilen när den stod parkerad i solen – också det en för tiden avancerad teknik.

Men frågan är vad kronofogden gör med de bilar som Saab ännu inte vågat släppa ut ur låsta och hemliga rum. I somras släpptes dock Saab 9-6x ut ur det låsta rummet. Bilen baseras på en stadsjeep från japanska Subaru. Utvecklingen av den nästan färdiga bilen stoppades när GM-ledningen avbröt samarbetet med Subaru.

Norbert Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt