Focus Electric från tyska Ford

2013-06-13 11:27  
Focus Electric tillverkas parallellt med vanliga Ford Focus i Saarlouis. Foto: Ford

Ford har börjat bygga sin första helt eldrivna bil i Europa - Focus Electric.

De första eldrivna Fordbilarna rullar ut från tillverkningsanläggningen i tyska Saarlouis, där företaget har investerat 16 miljoner euro för att anpassa tillverkningslinan så att eldrivna Focus kan samproduceras med förbränningsmotordrivna Focus.

Bilen har försetts med ett litiumjonbatteri med kapaciteten 23 kWh. Elmotorn har en effekt på 107 kW, vilket ger bilen en toppfart på 136 km/h. Bilen utrustas med en laddare på 6,6 kW. Efter 2-3 timmars laddning från en strömkälla på 32 A blir räckvidden 100 km, efter 3-4 timmars laddning blir räckvidden 150 km.

Med hjälp av ett nyutvecklat användargränssnitt kallat Smart Gauge beräknas återstående räckvidd efter förarens körstil och efter hur många elslukande tillbehör, som klimatanläggning och underhållningsteknik, som används.

En funktion kallad Brake Coach uppmuntrar gradvis inbromsning så att det regenerativa bromssystemet kan utnyttja rörelseenergin vid inbromsning för att ladda batteriet.

Focus Electric kommer att börja säljas i Europa i augusti. I USA har modellen tillverkats sedan slutet av 2011.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt