FMV ger Sep en ny chans

2008-06-17 23:00  
SEP från Hägglunds (Foto Per Ågren)

Hägglunds får en ny chans till miljardordern på runt 300 stridsfordon till det svenska försvaret.Men spelreglerna har ändrats. För att vinna nu måste Sep besegra sina konkurrenter på världsmarknaden.

FMV, Försvarets materielverk, tar i dagarna det första steget i en upphandling av nya medeltunga fordon till försvaret. Det är en öppen förfrågan till intresserade tillverkare som FMV lite diskret lägger ut på sin engelska hemsida. Den handlar om 150-300 medeltunga stridsfordon, eventuellt fler, som ska ersätta ett antal äldre fordonstyper.

Det lite torra dokumentet betyder en ny chans för svenska Sep, splitterskyddad enhetsplattform.

BAE Systems Hägglunds utvecklade Sep tillsammans med FMV för det svenska försvaret, men när företaget misslyckades med att hitta någon utländsk partner drog sig även Sverige ur. Projektet avslutades och försvaret fick i uppdrag att köpa sina fordon "från hyllan", alltså på den öppna marknaden, och det är det som påbörjas nu.

- Hägglunds är inte uteslutet från den här förfrågan om information (RFI). Kravet att köpa "från hyllan" innebär att företagen ska ha ett färdigt fordon som bara behöver anpassas till delar av försvarsmaktens krav, exempelvis ledningssystem, säger Stefan Langner, affärsdirektör vid FMVs anskaffningskontor för marksystem.

Frågorna i RFIn handlar bland annat om ett lättrörligt välskyddat fordon som kan anpassas till många roller i försvaret, om det kan transporteras med flyg och har minimal miljöpåverkan under sin livscykel, och verkar passa bra på Sep.

- Det är de behov kunden har, och vi ska se hur olika tillverkare kan uppfylla dem, säger Stefan Langner.

På BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik är man glad över att vara med i matchen igen.

- Vi är inte rädda för konkurrensen, tvärtom passar det oss bra. Våra fordon ska upphandlas för att de bäst motsvarar kundens behov och är kostnadseffektivast. Det är särskilt viktigt när det är skattebetalarna som står för kostnaden, säger Jan Söderström, vd för Hägglunds.

Det preliminära tidsschemat för upphandlingen är pressat. Svaren på förfrågan ska vara inne 1 september, därefter går FMV igenom, analyserar och sammanställer svaren och rapporterar till Försvarsmakten.

Beslut om upphandlingen väntas i slutet av 2008 - början av 2009 och de första fem fordonen ska i så fall levereras 1 januari 2012. De första 150 fordonen ska vara i bruk 2014.

- Men allt är som sagt preliminärt. Vi vet i dag inte vad försvaret har för pengar framöver eller vad de ska användas till, säger Stefan Langner.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer