Flytande elbilen ska rädda dig vid en tsunami

2018-01-22 08:46  

En katastrofsäkrad elbil som flyter. Det är vad den forne Toyota-anställde Hideo Tsurumaki har skapat. Målet är att redan i år bygga 10 000 exemplar.

Jordbävningen och den efterföljande tsunamivågen som slog in över Japan 2011 förändrade i ett slag hela landet. Tragedin har dock medfört flera innovationer som ska hjälpa till att förhindra framtida katastrofer.

En sådan är elbilen Fomm. Företaget, som grundats av en tidigare Toyotaanställd, hävdar att deras modell är världens minsta fyrsitsiga elbil. Därtill är den även vattentät och klarar av att flyta.

Idén fick Hideo Tsurumaki då han under tsunamikatastrofen var tvungen att bevittna hur människor satt fast i sina bilar när de sveptes med av vattenmassorna. Bilen är, och detta är man tydlig med från tillverkarens håll, flytande – inte ett amfibiefordon. Framdrivning är enbart tänkt på land. Där ska den kunna köra i 80 km/h, med en räckvidd på 160 kilometer innan det är dags att ladda.

Fomm har lyckats knyta stora investerar till sig och fått finansiering för att bygga sina fordon. Förhoppningarna är att man redan i år ska producera 10 000 bilar.

Här kan du se film om elbilen Fomm:

Felix Björklund

Mer om: Elbilar Tsunami

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt