Flygvapnet får superplan i höst

2013-08-07 10:34  

Ryska flygvapnet får det första exemplaret av femte generationens stridsflygplan T-50 redan under tredje kvartalet i år.

Generallöjtnant Viktor Bondarev sa under tisdagen till nyhetstjänsten Ria Novosti att ett första flygplan av modellen Sukhoi T-50 kommer att levereras till ryska flygvapnet under tredje kvartalet, för att börja genomföra provflygningar under fjärde kvartalet.

I slutet av april meddelade president Putin att T-50 skulle börja tjänstgöra i den militära organisationen under 2016, ett år senare än vad som tidigare sagts.

T-50 gjorde sin premiärflygning i januari 2010. Sedan dess har flera testexemplar byggts för provflygningar i regi av tillverkaren Sukhoi i Sibirien.

T-50 är ett stridsflygplan med smygegenskaper och avancerad kommunikationsutrustning, några egenskaper som utmärker femte generationens stridsflygplan. Till denna generation räknas även amerikanska F-22 Raptor och F-35 Lightning.

Även Indien är delaktigt i utvecklingen av planet och står för en fjärdedel av finansieringen.

Håkan Abrahamson

Mer om: Pak Fa Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt