Flygstopp utreds - krismöte planeras

2016-05-20 08:23  
Foto: Johan Nilsson / TT

Ett antal avgångar och ankomster från Arlanda och Bromma flygplats är inställda till följd av gårdagens flygstopp över Sverige..

Vad som orsakade flygledningshaveriet ska nu utredas.

På Arlanda flygplats är i dag åtta avgångar och elva ankomster inställda. På Bromma flygplats är en avgång och en ankomst inställd.

– Det handlar om flygplan och personal som stod på fel plats eftersom de inte kom i väg i går. Vissa bolag fattade beslut redan i går om att ställa in i förebyggande syfte, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

Förutom de inställda flygen är trafiken i dag i full drift.

Det var vid lunchtid i går som ett datorfel i flygledningen gjorde att svenskt luftrum stängdes under ett par timmar. Totalt ställdes 113 flygningar in under dagen, varav 85 från Stockholm.

Luftfartsverket (LFV) ska nu utreda gårdagens haveri och vad det berodde på.

– Vi ska påbörja en utredning snarast, i dag eller nästa vecka. Det är svårt att säga hur lång tid utredningen tar. Det beror på hur komplext det är när man börjar rota i det, säger Per Fröberg, pressansvarig på LFV.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) sade i går att hon ska kalla till sig berörda myndigheter för att gå igenom vad som hänt, vad som kan ligga bakom och vad som kan göras för att undvika upprepning.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt