Flygplats på taket mitt i city

2016-06-07 16:34  

Cent Air Station är lösningen på krångliga transporter till flygplatser utanför citykärnan – en flygplats på taket av centrala järnvägsstationen, mitt i city.

Förslaget kommer från tankesmedjan Bauhaus Luftfart, som tagit fram konceptet tillsammans med studenter från Glasgow. Tanken är att kunna öka flygtrafiken högst tre gånger fram till 2040.

Ideén bygger på att anlägga en flygstation i flera våningar, där järnvägsstationen ligger längst ner och transithallar därovan, för att sedan ha start och landningsbana på taket.

Hela byggnaden, med bana och allt, är 650 meter lång och 90 meter bred. Passagerarna kliver av och på planen, de specialtillverkade City Birds, som kan starta och landa på korta banor, på våningen under banan. Ytterligare en våning ner finns säkerhetskontroller och in- och utcheckning. Längst ner en järnvägsstation med anslutning för snabbtåg. Anläggningen liknar mer ett hangarfartyg på land än en traditionell flygplats.

Bauhaus Luftfart räknar med att omkring hundra storstäder runt om i världen skulle lämpa sig för den här sortens innerstadsbaserade flygförbindelser.

Bakom tankesmedjan finns aktörer som Airbus, Liebherr Aerospace och motortillverkaren MTU. Cent Air Station presenterades på flygmässan ILA i Berlin.

Håkan Abrahamson

Mer om: Flygplats

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt