Flygplansköket får el från bränslecell

2015-06-04 13:06  
Extrakraftverket för flygplansköket ryms i en servicevagn som kan köras i gången mellan stolsraderna i flygplanet. Foto: Fraunhofer ICT

Flygköket kräver mycket ström, vilket är en bristvara i flygplan. Ett extra kraftverk baserat på bränsleceller blev en utmaning.

När flygplan moderniseras monteras ofta ny utrustning som kräver mer el än den gamla. Mer kraftfull utrustning i köket, bildskärmar i varje stolsrygg, apparater som kräver mer ström.

Men ström som alstras ombord är en bristvara. Forskare vid Fraunhoferinstitutet ICT har tillsammans med företaget Diehl Aerospace och tyska flygforskningsinstitutet DLR tagit fram ett bränslecellsbaserat kraftverk som ryms i en vagn av samma storlek som den kabinpersonalen brukar servera mat och dricka ur.

Forskarna bestämde sig för att bygga kraftverket på bränsleceller, som förutom att de är effektiva även är tysta.

Men en utmaning blev att välja bränsle. En trycktank för vätgas kan i ett flygplan innebära en säkerhetsrisk. Brännbara vätskor bedömdes också som olämpliga.

Man valde i stället propylenglykol, som har fördelen att den är flytande men som blandad med vatten inte är brandfarlig. Medlet används dessutom som avisningsmedel på flygplan.

Propylenglykol består av väte, kol och syre. En reformer plockar ut vätet ur blandningen och använder detta i bränslecellerna. Den kolmonoxid som bildas omvandlar reformern till ogiftig koldioxid.

Kraftverket demonstreras vid flygmässan Paris Air Show 15 - 21 juni.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt