Flygplan vände efter laserbeskjutning

2016-02-15 09:45  
Laserpekare med en effekt på mer än 1 mW, laserklass 3R, 3B och 4 är inte tillåtna. Foto: Terje Bendiksby / TT

Ett flygplan på väg från Heathrow i London till New York vände tillbaka kort efter start på söndagskvällen sedan en av piloterna bländats av en laserstråle.

Flygplatsledningen och Londonpolisen söker nu efter den som har riktat en laserstråle mot flygplanet när det steg strax efter start. Den bländade piloten uppgav sig ha skadats av strålen och planet vände därför tillbaka till flygplatsen.

Det är ännu oklart vilken typ av laser som riktats mot planet, men oftast är det starkare typer av laserpekare som brukar användas. Sedan flera år tillbaka är det straffbart att inneha och använda laserpekare med en effekt på mer än 1 mW, laserklass 3R, 3B och 4, utan tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Strålar från sådana laserpekare bländar momentant så att det blir svårt att se, men kan även ge bestående synskador.

Under första halvåret 2015 anmäldes bara vid flygplatsen Heathrow 48 incidenter med laser mot flygplan. Under 2014 anmäldes 168 incidenter vid flygplatsen och 1440 i hela Storbritannien, skriver BBC news.

    

  

Gilla Ny Teknik på Facebook

Håkan Abrahamson

Mer om: Laserpekare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt