Flygmyndighet gör Boeing-varning om 737 Max obligatorisk efter Lion Air-krasch

2018-11-08 10:10  
Foto: AP Photo/Achmad Ibrahim/TT

Den amerikanska federala flygadministrationen (FAA) kommer göra Boeings säkerhetsvarning kring den krisdrabbade modellen 737 Max obligatorisk.

Flygplansjätten Boeing som tillverkar modellen 737 Max, modellen som störtade utanför Indonesiens kust i förra veckan, har gått ut med ett varningsmeddelande till piloter.

Säkerhetsuppmaning blir nu obligatorisk då den amerikanska flygmyndigheten FAA utfärdar ett direktiv med Boeings riktlinjer.

Läs mer: Störtade planet från Lion Air hade mätarfel

I varningsmeddelandet instrueras piloter om hur de bör hantera den felaktiga information som en av planets viktigare sensorer skickar, ett fel som hittats i utredningen kring det kraschade Lion Air-planet i Indonesien.

Enligt experter är sensorn avgörande för att hjälpa flygsystemet att beräkna om nosen på flygplanet pekar rätt relativt till luftströmmarna. Utan korrekt information riskerar nosen att riktas för högt vilket kan leda till att planet dyker.

Boeings 737 Max togs i bruk av flygbolagen först i fjol och hittills är det enbart omkring 200 flygplan som är i tjänst. Över 4.000 flygplan av modellen har beställts världen över.

Läs mer: Räddningsmyndighet efter flygkraschen: ”Vi hoppas, vi ber”

Sedan säkerhetsbulletin skickades ut har flygbolaget Norwegian undersökt samtliga av sina 14 stycken Boeingplan av den drabbade modellen. Enligt bolaget ska dock flygplanen fungera som normalt.

– Säkerheten har alltid varit en topprioritet och alla våra plan fungerar som vanligt, säger Norwegians talesperson till Reuters.

Mer om: Boeing Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt