Flyger på algsoppa i Berlin

2010-06-04 13:26  

EADS ska demonstrera en flygtur med 100 procent algbränsle på flygmässan i Berlin. En elhybridhelikopter finns också på ritbordet.

På flygutställningen ILA i Berlin mellan 8 och 13 juni ska den europeiska flygkoncernen EADS låta ett litet tvåmotorigt flygplan, en Diamond DA42, göra en flygtur tankat med 100 procent algbaserat bränsle.

I en intervju med tidningen Die Welt säger EADS teknikchef Jean Botti att bränslet som ska användas vid flygningen har högre energivärde än den fotogen som annars brukar användas. Bränsleförbrukningen blir 1,5 liter mindre per timme vid lika belastning av motorn.

Det ska vara första gången ett flygplan flyger på 100 procentigt algbränsle. Tidigare har bränsletypen blandats in i vanlig flygfotogen.

Demonstrationen är en del i EADS program för att halvera CO2-utsläppen, liksom bullernivåerna, till år 2050.

Han berättar också att EADS helikopterdivision Eurocopter utvecklar helikoptrar som ska uppfylla målen.

Man studerar den elhybridteknik som används i dagens hybridbilar och ser om den kan appliceras på helikoptrar.

Med ett hybridsystem minskar koldioxidbelastningen, samtidigt som säkerheten ökar tack vare dubbla drivsystem, och eldriften gör att helikoptrar kan används mer i känslig stadsmiljö.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt