Flygande undervattensdrönare siktar på miljonpris

2016-02-01 11:51  

Loon Copter kallas drönaren som både kan flyga, landa på vatten och sedan dyka som en undervattensfarkost. Ett uppfinnarpris i Dubai hägrar.

En forskargrupp vid Oakland University i Michigan har utvecklat en fyrmotorig drönare som förutom att den kan flyga även kan landa på vatten, och därefter dyka och manövrera under vattnet.

Forskargruppen under ledning av Osamah Rawashdeh ska den här veckan delta i tävlingen 2016 United Arab Emirates Drones for Good competition. Prissumman är 1 miljon dollar och över tusen tävlingsbidrag från 165 länder har kommit in.

Loon Copter har fått sitt namn efter en dykande anka som är vanlig i norra Michigan. Gruppen har arbetat med projektet i två år.

Man har lagt mycket möda på att få drönaren att klara övergången mellan luftfärd och undervattensfärd. Genom att kontrollera trycket i ballasttankarna har man på ett enkelt sätt fått drönaren att tippa 90 grader och stabilisera färden under vatten utan att använda för mycket energi.

Farkosten är tänkt att snabbt kunna sättas in i räddningsuppdrag och utvecklas för såväl autonom navigering som för manuell styrning. Den kan även användas för vattenövervakning, både från ovan och under vattnet.

Än så länge återstår att utveckla teknik för att styra farkosten i undervattensläge. Samma sak gäller för hur bilder ska kunna sändas från en kamera i undervattensläge. Men med akustiska modem eller bojar kan det bli möjligt att övervinna även dessa svårigheter.

- Drönare har på senare tid fått en negativ stämpel för att exempelvis ha orsakat problem kring flygplatser, men det finns många bra användningsområden för dem, säger Osamah Rawashdeh i ett pressmeddelande. Det är sådana som lyfts fram i och med denna tävling.

Håkan Abrahamson

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt