Flygande laser förstörde bil

2009-09-03 12:57  
C-130 med sitt lasertorn på undersidan.

Boeing testade den här veckan sitt nya flygande laservapen mot markmål. Bilen som träffades av ljusstrålen blev helt förstörd.

Efter att ha genomfört flera prov med lasern medan flygplanet stod på marken har Boeing nu testat att avfyra lasern när planet flyger. Tidigare i år har riktsystemet testats.

Den här veckan testades laserns hela kapacitet mot en stillastående bil medan planet flög över robotskjutfältet White Sands i New Mexico.

Enligt Boeing var det ett lyckat försök, som visar att attacker med laser kan spara människoliv genom att de objekt som ska slås ut kan precisionsförstöras utan att levande varelser i omgivningen behöver skadas.

Den kemiska högenergilasern är inrymd i ett ombyggt transportplan av typen C-130H. Laseranläggningen tar upp hela utrymmet i planet. Lasertornet, från vilken strålen sänds ut, sitter på undersidan av planet.

Håkan Abrahamson

Mer om: Laservapen Boeing

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt