Flygande bil på premiärtur

2012-04-02 14:58  

Den nederländska flygande bilen Pal-v har nu provflugit. Den flyger som en gyrokopter, på vägen kör den som en motorcykel.

Bilen har provkörts på marken sedan 2009, men det var först för några veckor sedan som Pal-v även testades i luften. Den behöver en relativt kort startsträcka, 165 meter, för att lyfta och landar på 30 meter.

På tio minuter förvandlar man fordonet från bil till flygplan, och vice versa. För att flyga med bilen krävs ungefär 20 - 30 timmars träning, uppger tillverkaren Pal-V Europe NV.

Toppfarten med en motor på 160 kW ligger på 180 km/h både i luften och på vägen. Bränslet räcker till en distans i luften på 350 – 500 km beroende på last och vindförhållanden. På vägen räcker bränslet till en körsträcka på 1200 km. Det trehjuliga fordonet lutar inåt i kurvorna, som en motorcykel.

Pal-v har plats för två personer. Max startvikt är 910 kg. Minimihastighet i luften är 50 km/h.

Meningen är att planet ska kunna framföras med hjälp av gps-teknik på max 1200 meters höjd för att inte komma i vägen för trafikflyget.

Se företagets videopresentation här.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt