Flygande bil för säkrare färd

2013-05-27 11:51  
Lyfter och tar fart med vridbara rotorer. Foto: Terrafugia

Den flygande bilen TF-X utrustas med en autopilot som gör färden säkrare än en bilresa på vägen, hävdar tillverkaren Terrafugia.

Terrafugia rullade för några år sedan ut den flygande bilen "The Transition". Nu går man ett steg vidare och presenterar framtidsprojektet TF-X, en flygande bil som kan lyfta på en mycket kort sträcka tack vare vridbara propellrar, och som tar fyra personer på en flygresa upp till 800 km.

TF-X är ett utvecklingsprojekt som beräknas ta 8 - 12 år. Meningen är att en vanlig bilförare ska kunna hantera en TF-X efter bara fem timmars utbildning. En avancerad autopilot ser till att fordonet undviker övrig flygtrafik och sådana områden som övervakas av ordinarie flygledning.

Det automatiska systemet håller koll på godkända landningsplatser. Skulle ett nödläge inträffa tas fordonet ner på närmaste flygplats och landar på konventionellt sätt, inte enligt vtol-metoden.

Terrafugia kan i dag inte uppge vad den flygande bilen kommer att kosta, men hävdar att det finns stora möjligheter till rationell produktion. Sannolikt kan prislappen hamna i nivå dagens dyrare lyxbilar. Då ingår även en fallskärm som kan utlösas om en TF-X operatör misstänker att fordonet inte kan landas med autopiloten.

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/bp2TWNpTA7s" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt