Fordon

Flixbus ska sänka utsläppen med bränslecellsbussar

Freudenberg Sealing Technology och Flixbus ska utveckla bränslecellsbussar för långa distanser tillsammans. Foto: Freudenberg Sealing Technology
Freudenberg Sealing Technology och Flixbus ska utveckla bränslecellsbussar för långa distanser tillsammans. Foto: Freudenberg Sealing Technology

Europas största expressbussföretag Flixbus tror på bränsleceller som lösning för att sänka utsläppen. Nu ska tekniken testas tillsammans med ett tyskt företag.

Publicerad

Dieselbussar är redan ett relativt klimatsmart sätt att resa långa sträckor. Men för att sänka utsläppen ytterligare krävs andra tekniker.

Flixbus, som för några år sedan köpte Swebus, är Europas största expressbussföretag och hävdar nu att de kommer att bli först i världen med att testa bränslecellsbussar i långdistanstrafik. Bränslecellsfordon tankas med vätgas och avgaserna består endast av vattenånga.

Kravet: Lika snabb acceleration som dieselbussar

Kravet på de nya bussar som nu ska utvecklas är att de har minst 500 kilometers räckvidd och kan tankas fullt på högst 20 minuter. De måste också kunna accelerera lika fort som bussar med dieselmotor i miljöklass Euro IV.

Satsningen görs i samarbete med det tyska teknikföretaget Freudenberg Sealing Technology som ingår i Freudenberg Group, en jättekoncern med 40 00 anställda verksamma inom en rad branscher.

Freudenberg Sealing Technology har de senaste åren gjort flera investeringar för att förbättra sin position inom alternativa drivlinor. Till dessa hör köpet av delar av bränslecellstillverkarna Elcore och Elcomax samt en mindre andel i amerikanska Xalt Energy, som tillverkar litiumjonbatterier.

Inga mål om antal bussar

Initialt planeras ett 30-tal bränslecellsbussar.

- När de kan vara ute beror lite på utvecklingen och samarbetet med tillverkarna, men vi uppskattar att det blir 2021 som tidigast, säger Jelena Jovanovic, pr-chef för Flixbus Norden.

Hur mycket pengar som investeras är ännu inte fastslaget. Flixbus och Freudenberg Sealing Technology åtar sig att ta fram en representativ bussflotta utrustad med tekniken. Jelena Jovanovic konstaterar att bussarna troligen kommer att bli dyrare än nuvarande dieselmodeller.

- Vi är dock övertygade om att investeringen kommer att löna sig på sikt. Inledande samtal med busstillverkare har redan påbörjats. Dessutom planerar även bilindustrin teknologiska och kommersiella motsvarigheter till dieselfordon innan 2030, säger hon.

I samband med presentationen av bränslecellssatsningen lanserar Flixbus även en ambition om att bli klimatneutral till 2030.

Sedan tidigare har Flixbus tagit tre batteridrivna långdistansbussar i trafik. Totalt trafikerar företaget cirka 2 000 bussar globalt.

Uppdaterad version: Ytterligare information har tillfogats efter att Ny Teknik fått svar från Flixbus pressavdelning.