Fler plan till branden

2014-08-05 13:44  

Förutom Italien skickar nu även Frankrike specialbyggda flygplan för brandbekämpning till skogsbranden i Västmanland. Även Grekland har erbjudit hjälp i form av satellitbildsanalys.

På söndagskvällen begärde svenska myndigheter hjälp från EU via ERCC (Emergency Respons Coordination Centre) med att släcka skogsbranden utanför Sala, skriver Europaportalen.  På måndagen skickade Italien två plan för brandbekämpning, och på tisdagen skickade Frankrike ytterligare tre. Även Grekland har erbjudit hjälp med att specialanalysera satellitbilder över det drabbade området.

– Svenska myndigheter har varit mycket precisa i sin efterfrågan och speciellt bett om flygplan som kan hämta upp vatten direkt ur vattendrag och sedan släppa det över brandområden. Det är möjligt att även andra länder vill hjälpa till men alla har inte den här typen av flygplan som Sverige vill ha, säger Irina Novakova presstalesperson på EU-kommissionen i Bryssel till Europaportalen. Hon tillägger att Sverige nu fått det antal plan som man anser sig vara i behov av.

Länder som hjälper andra länder inom ramen för EU:s civilskyddsmekanism får själva bekosta sin insats men de kan i efterhand få hälften av sina kostnader ersatta från EU:s budget.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt