Fordon

Fler köper elbilar – färre satsar på diesel

Ny statistik visar att fler går över till att köpa hybridbilar i olika former. Foto: Alamy
Ny statistik visar att fler går över till att köpa hybridbilar i olika former. Foto: Alamy

Färre köper dieselbil. De går över till att köpa hybrider i olika former, säger Bertil Moldén, vd på Bil Sweden.

Publicerad

– Förutom i Stockholm märks eltrenden tydligast i Jämtland och på Gotland.

Det är fortsatt fullt tryck i bilhallarna. Nyregistreringarna av personbilar ökade med 1,6 procent till 27 316 bilar i augusti, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Det innebär ett lyft under årets första åtta månader på 9,2 procent jämfört med samma period i fjol.

Lastbilsregistreringarna totalt ökade med 44 procent i augusti, vilket innebär ett lyft till 5 678 registrerade fordon. Det ger en ökning med 18,8 procent hittills i år.

För personbilarna innebär det den bästa augustimånaden hittills och för lastbilarna den klart bästa månaden någonsin – allt som en konsekvens av högkonjunkturen, parat med låga räntor.

Efter många år av kraftig försäljningsframgång för dieselbilar vänder det nu nedåt. I augusti hade 48 procent av samtliga nyregistrerade bilar dieselmotor, jämfört med 56 procent i augusti i fjol. Orsaken enligt Bertil Moldén är att olika former av elbilar, laddhybrider, knaprar andelar på dieslarnas bekostnad.

– Det gamla dieselgänget går nu över till hybrider, säger han.

Läs mer:

Stockholms län toppar statistiken över högst andel så kallade supermiljöbilar av den totala nyregistrerade bilparken. Inte så konstigt, där finns storföretagens huvudkontor, och tjänstebilar står för majoriteten av nybilsförsäljningen.

Därefter sticker Jämtland och Gotland ut. Östersund och Gotlands kommun satsar på supermiljöbilar, enligt Bertil Moldén.

– På Gotland har man också satt upp en himla massa laddstationer, säger han.

Hittills i år har nyregistreringen av supermiljöbilar, oftast någon form av elhybrid, ökat till 7 627, upp från 4 511 samma tid förra året.

En bidragande orsak till att fler väljer någon form av elbil, trots den relativt begränsade räckvidden, är att allt fler hushåll har två bilar, enligt Bil Sweden som hänvisar till statistik som visar att antalet bilar ökar fortare än folkmängden.

Även husvagns- och husbilsförsäljningen ökar, plus 15 respektive 34 procent hittills i år jämfört med samma period i fjol.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om fordon!