Fixar radiostörningar i elbilen

2012-04-13 08:12  

Radiostörningar som uppstår i elbilar ska minimeras med hjälp av ett nyutvecklat konstruktionsverktyg.

Det är inte lätt att lyssna på radio i en eldriven bil. Elektriska störningar från allehanda kraftelektronik gör det näst intill omöjligt att få ett njutbart radioljud ur högtalarna. Enda hjälpen har hittills varit att skärma allt som stör eller blir stört, till stora kostnader.

Men nu har tyska forskare utvecklat en serie konstruktionshjälpmedel för att minimera störningarna, utan att förlita sig på fler och tjockare avskärmningar.

Det viktigaste är var de olika komponenterna placeras i bilen, och hur stora de är. Dessutom kan det vara avgörande i vilken riktning de placeras. Det gäller framförallt placeringen av elmotorn, batteriet, likspänningsomvandlaren, frekvensriktaren och laddningssystemet.

Forskarna vid Fraunhofer (institutet för tillförlitlighet och mikrointegration i Berlin) har utvecklat en metod att simulera den elektromagnetsiska strålningen från de olika komponenterna. Simuleringen visar hur de samverkar och sprids i fordonet, och hur de stör radiomottagare och annan elektronisk utrustning, som exempelvis gps.

Bland konstruktionsverktygen ingår ett datorprogram som beräknar hur komponenterna bäst bör placeras för att störa varandra så lite som möjligt.

Verktygen kan även användas för att minimera störningarna vid installation av flyginstrument, solceller på taket, vindkraftverk och annat som innehåller störande eller lättstörd elektronik.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt