Fisker får pengar till ny familjebil

2009-09-24 08:43  

Den amerikanska elbilsbyggaren Fisker Automotive i Kalifornien ska ta fram en plug-in-hybrid med mer familjekaraktär än den extrema sportbilen Karma. Den nya bilen får namnet Nina.

Fisker Automotive får nu tillgång till en halv miljard dollar i billiga lån från det amerikanska energidepartmentets nyinrättade fond för utveckling av energisnåla och miljövänliga bilar.

En del av pengarna ska gå till att göra sportbilen Karma S färdig för serieproduktion. Karma ska tillverkas både i USA och i Europa, hos finska Valmet Automotive.

Huvuddelen av lånet ska dock gå till ”projekt Nina” – en helt ny plug-in-hybrid som väntas gå i produktion 2012 och säljas i massupplaga.

Medan priset på sportbilen Karma S är så högt som 88 000 dollar, motsvarande 550 000 kronor kommer Nina bara att kosta 40 000 dollar, motsvarande 280 000 kronor.

Men det ska inte bli en tråkig familjebil. Enligt Fiskers pressmeddelande ska Nina ha ”den allra senaste elbilstekniken, en radikal design och kvalitet i världsklass”.

Fisker Nina får litium-jon-batterier och ska kunna rulla 8 mil på en laddning. Med ett bensindrivet elaggregat ökar räckvidden till 48 mil, enligt Fiskers pressmeddelande.

Henrik Fisker, den danske bildesignern som grundat Fisker Automotive tillsammans med amerikanen Bernhard Koehler, spår en årlig försäljning på 100 000 bilar.

Därmed skulle Fisker Automotive starkt bidra till att uppfylla Obamaregeringens mål att det ska rulla en halv miljon el-hybrider på USA:s vägar under 2015.

Projekt Nina väntas skapa 5 000 nya jobb hos underleverantörer i USA och flera tusen jobb i Fiskers fabriker.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt