Finskt företag ritar Titanic-kopia

2012-10-12 10:09  
Clive Palmers kopia av Titanic.

Australiska gruvmiljardären Clive Palmer planerar att bygga "Titanic II". Ritningarna görs av finska företaget Deltamarin.

I våras var det 100 år sedan Titanic gick under. Då hade Clive Palmer redan börjat planera för att bygga en kopia av fartyget. Han är australiensaren som gjort sig en förmögenhet inom fastigheter och gruvor, ägt elitlaget Gold Coast United och investerat stora pengar i turistanläggningar.

En del ritningar har redan presenterats. Bakom står finska ingenjörsföretaget Deltamarin. Titanic II ska bli 270 meter lång, ha 840 hytter och få plats med drygt 1 600 passagerare. Titanic II ska ha nio däck, varav ett är ett extra säkerhetsdäck där livbåtar och annan livräddningsutrustning ska rymmas, enligt rederiet Bue Star Lines hemsida.

Deltamarin har funnits sedan 1990 och arbetar med konstruktion av både mindre och stora fartyg samt av offshore-anläggningar. Företaget har 400 anställda, och förutom huvudverksamheten i Finland en rad dotterbolag och kontor runt om i världen. Bland annat i Kina, där det också är tänkt att Titanic II ska byggas på Jinling-varvet i staden Nanjing.

Den 4 december i år ska Clive Palmer presentera mer detaljer om bygget när han håller en påkostad middag ombord på USS Intrepid, ett hangarfartyg från 1940-talet som nu är museum i New Yorks hamn. Middagen ska bestå av tretton rätter hämtade från de menyer som serverades ombord på Titanic 14 april 1912.

Planen är att det nya fartyget ska vara klart för sjösättning 2016, och göra sin jungfrutur mellan Southampton i England och New York. Precis som den första Titanic.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt