Finsk oro över rysk isbrytarhjälp

2014-12-10 13:02  

Inför finska riksdagens debatt om isbrytarsamarbete mellan Ryssland och Finland varnar en kommendör för ökat ryskt spionage.

- Ryska isbrytare stjälper mer än de hjälper, säger kommendör Jon von Weissenberg vid finska försvarshögskolan till Hufvudstadsbladet.

Han varnar för att ryska isbrytare som får hålla till på finskt vatten kan leta reda på spaningsutrustning som Finland har på havsbotten i Finska Viken.

Han menar att Finland inte behöver den ryska isbrytarhjälpen lika mycket som Ryssland behöver finsk assistans. Genom att låta finska isbrytare bryta isen i Östersjön kan de placera sin egna i arktiska vatten, vilket Ryssland prioriterar av militärstrategiska skäl.

Jon von Weissenberg anser också att det är befängt av Finland att börja samarbeta med Ryssland nu efter västvärldens sanktioner och kränkningar av finskt luftrum.

Men kommunikationsministeriet anser att Finland skulle gynnas ekonomiskt av rysk isbrytarhjälp. Även presidenten och regeringen ger förslaget på ryska isbrytarinsatser på finska vatten sitt stöd.

Håkan Abrahamson

Mer om: Isbrytare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt